Dojrzewanie jako zabieg poprawiający jakość mięsa wołowego
Mięso jest produktem żywnościowym odgrywającym ważną rolę w żywieniu człowieka, głównie ze względu na zawartość w nim łatwostrawnych i cennych składników odżywczych.
Czytaj więcejlip 31, 2017 | Maszyny i technologie
Mięso jest produktem żywnościowym odgrywającym ważną rolę w żywieniu człowieka, głównie ze względu na zawartość w nim łatwostrawnych i cennych składników odżywczych.
Czytaj więcejlip 10, 2017 | Przyprawy i dodatki do mięs
W ostatnich latach kulinarne zwyczaje i gusta konsumentów ulegają znaczącym przemianom.
Czytaj więcejlip 2, 2017 | Maszyny i technologie
Wyróżnikami oceny jakościowej mięsa decydującymi o atrakcyjności konsumenckiej są jego walory odżywcze i smakowe. Dla nabywcy duże znaczenie ma poza tym barwa, soczystość a przede wszystkim jego kruchość
Czytaj więcejlip 1, 2017 | Przyprawy i dodatki do mięs
Duża dostępność różnego rodzaju mięs, możliwość wyboru procesów przetwórczych, metod pakowania, przechowywania i dystrybucji powoduje, że asortyment produktów mięsnych wciąż rośnie.
Czytaj więcejmaj 1, 2017 | Przyprawy i dodatki do mięs
Grillowanie jest złożonym procesem obróbki cieplnej, związanym z ogrzewaniem różnych gatunkowo surowców mięsnych. Technologicznie jest zabiegiem beztłuszczowej obróbki i nie wymagającym stosowania środowiska wodnego.
Czytaj więcejmaj 1, 2017 | Maszyny i technologie
Obecny popyt rynkowy jest ukierunkowany na wzrost ilości produktów gotowych i wstępnie przygotowanych.
Czytaj więcejkw. 1, 2017 | Przetwórstwo z pomysłem
Polska Wielkanoc to różnorodność dań i produktów. Wiele regionów kraju ma bowiem do zaoferowania nie tylko niepowtarzalne obrzędy świąteczne, ale także bogactwo potraw.
Czytaj więcejkw. 1, 2017 | Maszyny i technologie
Wymagania rynku w stosunku do wyrobów mięsnych i rosnąca świadomość nabywców oraz duże znaczenie przywiązani a do tradycji doprowadziły do pojawienia się na rynku produktów mięsnych segmentów oferujących nowe grupy towarowe wędlin.
Czytaj więcejmar 1, 2017 | Maszyny i technologie
Proces kutrowania zapewnia uzyskanie przez wyroby mięsne odpowiednich i pożądanych technologicznie cech jakościowych, do których należy zaliczyć konsystencję, związanie i sprężystość oraz ukształtowanie barwy a także uzyskanie pożądanego smaku i zapachu.
Czytaj więcejlut 1, 2017 | Maszyny i technologie
W artykule przedstawiono błonnik pokarmowy jako istotny, tak pod względem technologicznym jak i zdrowotnym, dodatek stosowany w przetwórstwie mięsnym.
Czytaj więcejInformator Masarski to portal branży przetwórstwa mięsnego. Aktualne wydarzenia takie jak targi mięsne, informacje branży mięsnej, artykuły popularnonaukowe skierowane do hodowców i przetwórców. Wskazówki i prezentacja innowacyjnych rozwiązań w branży mięsnej. Analizy i prognozy na temat rynku mięsnego.