Aromatyczne domowe pierniczki

Składniki:

  • 1/4 szklanki miodu
  • -6 łyżek miękkiego masła- ok. 100 g
  • /2 szklanki brązowego cukru
  •  jajko
  •  1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  •  łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • lukier do dekoracji

Przepis Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy- im cieniej tym lepiej. Gdyby ciasto się przyklejało, podsypać mąką. Wycinamy foremkami dowolne formy. Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach. Trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Tradycyjny Barszczyk świąteczny z uszkami

Składniki:

  • suszone grzyby – ok. 10-15dkg
  • 1 kg buraków
  • włoszczyzna
  • 3 średniej wielkości kwaśne jabłka
  • mrożone wiśnie ok. 15 dkg
  • zioła: liść laurowy, pieprz czarny i kolorowy w ziarnach, suszony majeranek
  • cukier -3-5 łyżek
  • sok z cytryny 1-2 łyżki
  • główka czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • cebula
  •  łyżka masła
  • łyżka tartej bułki
  • 2 jajka
  • 5 dag mąki

Przepis

Barszcz: Moczymy grzyby w 2 szklankach wody. Obrane buraki, włoszczyznę i jabłka kroimy na kawałki. Dodajemy wiśnie i grzyby z zalewą. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, przeciętą na pół główkę czosnku. Zakwaszamy cytryną. Gotujemy na małym ogniu (aż buraki będą miękkie i zupa nabierze klarowności). Cedzimy i doprawiamy do smaku. Farsz:  drobno kroimy grzyby i cebulę i szklimy na maśle. Mieszamy z cebulą, bułką tartą, jajkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto na uszka: z mąki, jajka, 1/2 szklanki wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy cieniutko i kroimy na kwadraty ok. 4×4 cm. Nakładamy farsz, składamy po przekątnej, zlepiamy brzegi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, do wypłynięcia. Podajemy  z barszczem.

Cytrynowe śledzie

składniki:

  • 1/2 kg solonych śledzi
  • 1/2 kg cytryn
  • 1 łyżka stołowa ziaren ziela angielskiego
  • 7-8 liści laurowych

Przepis Wypłukujemy sól ze śledzi- zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Połowę cytryn kroimy w cienkie plasterki a z drugiej połowy wyciskamy sok. Śledzie kroimy w paski. Układamy warstwami cytrynę ,śledzie, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wszystko sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 3-5 dni. Podajemy skropione oliwą.

Wykwintna szynka pieczona

Składniki:

Na MARYNATĘ DO MIĘSA:

  • 3 litry zimnej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 torebka soli peklowanej
  • 7 ząbków czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 2-2,5 kg szynki wieprzowej bez kości

DO OBTOCZENIE:

  • jałowiec mielony -1 łyżeczka
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz, sól po-1/2 łyżeczki
  • majeranek

Przepis

Przygotowuje marynatę – mieszamy ziele angielskie, liście laurowe, sól i sól peklowaną, czosnek w ząbkach, wodę. Wkładamy szynkę do marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 dni. Następnie wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy i obtaczamy w wymieszanych ziołach. Szynkę sznurujemy i odstawiamy na ok 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, szynkę pieczemy ok. 1 godziny w rękawie. Po godzinie pieczenia rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut aby szynka nabrała rumieńców.

Świąteczna szynka z rozmarynem

Składniki:

  • 2-3 kg szynka wieprzowa z lekkim tłuszczykiem
  • ok. 2 łyżki przypraw ( mieszanka- majeranek, tymianek, pieprz mielony, papryka słodka, kminek mielony)
  • główka czosnku + 2 ząbki
  • średnia cebula
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 10 ziaren jałowca
  • 3 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki oliwy
  • liść laurowy
  • po łyżeczce soli i pieprzu

Przygotowanie: Tłuszcz na szynce nacinamy. 2 ząbki czosnku obieramy i ucieramy w moździerzu z łyżeczką soli, przyprawami i rozgniecionymi ziarnami jałowca. Nacieramy szynkę, sznurujemy i odstawiamy do lodówki. Podgrzewamy galaretkę z porzeczek i smarujemy szynkę, obsypujemy mielonym pieprzem i chili. Na wierzchu kruszymy liść laurowy. Szynkę wkładamy do formy do pieczenia, obok układamy ćwiartki cebuli, nieobraną główkę czosnku i gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy oliwą. Pieczemy w temp. 180°C. Po około 30 minutach odwracamy mięso, podlewamy sosem z pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok.1,5 godz. Podajemy z sosem ze zmiksowanego miąższu z upieczonego czosnku i sosu z pieczeni.