Aromatyczne domowe pierniczki
Składniki:
- 1/4 szklanki miodu
- -6 łyżek miękkiego masła- ok. 100 g
- /2 szklanki brązowego cukru
- jajko
- 1/2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżeczka sody
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- lukier do dekoracji
Przepis Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy- im cieniej tym lepiej. Gdyby ciasto się przyklejało, podsypać mąką. Wycinamy foremkami dowolne formy. Pieczemy ok 10 min w 180 stopniach. Trzymamy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Tradycyjny Barszczyk świąteczny z uszkami
Składniki:
- suszone grzyby – ok. 10-15dkg
- 1 kg buraków
- włoszczyzna
- 3 średniej wielkości kwaśne jabłka
- mrożone wiśnie ok. 15 dkg
- zioła: liść laurowy, pieprz czarny i kolorowy w ziarnach, suszony majeranek
- cukier -3-5 łyżek
- sok z cytryny 1-2 łyżki
- główka czosnku
- sól, pieprz do smaku
- cebula
- łyżka masła
- łyżka tartej bułki
- 2 jajka
- 5 dag mąki
Przepis
Barszcz: Moczymy grzyby w 2 szklankach wody. Obrane buraki, włoszczyznę i jabłka kroimy na kawałki. Dodajemy wiśnie i grzyby z zalewą. Dodajemy pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, przeciętą na pół główkę czosnku. Zakwaszamy cytryną. Gotujemy na małym ogniu (aż buraki będą miękkie i zupa nabierze klarowności). Cedzimy i doprawiamy do smaku. Farsz: drobno kroimy grzyby i cebulę i szklimy na maśle. Mieszamy z cebulą, bułką tartą, jajkiem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto na uszka: z mąki, jajka, 1/2 szklanki wody i szczypty soli zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy cieniutko i kroimy na kwadraty ok. 4×4 cm. Nakładamy farsz, składamy po przekątnej, zlepiamy brzegi. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy, do wypłynięcia. Podajemy z barszczem.
Cytrynowe śledzie
składniki:
- 1/2 kg solonych śledzi
- 1/2 kg cytryn
- 1 łyżka stołowa ziaren ziela angielskiego
- 7-8 liści laurowych
Przepis Wypłukujemy sól ze śledzi- zalewamy wodą i odstawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu. Dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Odsączamy i osuszamy. Połowę cytryn kroimy w cienkie plasterki a z drugiej połowy wyciskamy sok. Śledzie kroimy w paski. Układamy warstwami cytrynę ,śledzie, liście laurowe, ziele angielskie i zalewamy wszystko sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 3-5 dni. Podajemy skropione oliwą.
Wykwintna szynka pieczona
Składniki:
Na MARYNATĘ DO MIĘSA:
- 3 litry zimnej wody
- 1 łyżka soli
- 1 torebka soli peklowanej
- 7 ząbków czosnku
- 3-4 liście laurowe
- 2-2,5 kg szynki wieprzowej bez kości
DO OBTOCZENIE:
- jałowiec mielony -1 łyżeczka
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól po-1/2 łyżeczki
- majeranek
Przepis
Przygotowuje marynatę – mieszamy ziele angielskie, liście laurowe, sól i sól peklowaną, czosnek w ząbkach, wodę. Wkładamy szynkę do marynaty i odstawiam w chłodne miejsce na 2-3 dni. Następnie wyjmujemy szynkę z marynaty, osuszamy i obtaczamy w wymieszanych ziołach. Szynkę sznurujemy i odstawiamy na ok 1 godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, szynkę pieczemy ok. 1 godziny w rękawie. Po godzinie pieczenia rozcinamy rękaw i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut aby szynka nabrała rumieńców.
Świąteczna szynka z rozmarynem
Składniki:
- 2-3 kg szynka wieprzowa z lekkim tłuszczykiem
- ok. 2 łyżki przypraw ( mieszanka- majeranek, tymianek, pieprz mielony, papryka słodka, kminek mielony)
- główka czosnku + 2 ząbki
- średnia cebula
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 10 ziaren jałowca
- 3 łyżki galaretki z czerwonych porzeczek
- 1/2 łyżeczki chili
- 2 łyżki oliwy
- liść laurowy
- po łyżeczce soli i pieprzu
Przygotowanie: Tłuszcz na szynce nacinamy. 2 ząbki czosnku obieramy i ucieramy w moździerzu z łyżeczką soli, przyprawami i rozgniecionymi ziarnami jałowca. Nacieramy szynkę, sznurujemy i odstawiamy do lodówki. Podgrzewamy galaretkę z porzeczek i smarujemy szynkę, obsypujemy mielonym pieprzem i chili. Na wierzchu kruszymy liść laurowy. Szynkę wkładamy do formy do pieczenia, obok układamy ćwiartki cebuli, nieobraną główkę czosnku i gałązki rozmarynu. Całość skrapiamy oliwą. Pieczemy w temp. 180°C. Po około 30 minutach odwracamy mięso, podlewamy sosem z pieczenia. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok.1,5 godz. Podajemy z sosem ze zmiksowanego miąższu z upieczonego czosnku i sosu z pieczeni.