Maszyny i technologie
PRZYDATNOŚĆ PRZEROBOWA MIĘSA WOŁOWEGO
Gru 4, 2020 | Maszyny i technologie
Mięso wołowe ze względu na swoją dużą wartość odżywczą, bezpieczeństwo zdrowotne i pożądalność konsumencką przeznacza się przede wszystkim na cele kulinarne.
Read MoreNiskotemperaturowe utrwalanie żywności pochodzenia zwierzęcego
Paź 1, 2020 | Maszyny i technologie
Zimna plazma to nowa technologia, która przyciągnęła uwagę naukowców na całym świecie. Została ona pierwotnie opracowana m.in. w celu poprawy właściwości adhezyjnych polimerów oraz wprowadzenia unowocześnień w różnych dziedzinach elektroniki.
Read MoreKULTURY STARTOWE JAKO DODATKI FUNKCJONALNE
Wrz 1, 2020 | Maszyny i technologie
Wyroby mięsne są nie tylko dobrym źródłem składników odżywczych dla człowieka, lecz również doskonałym substratem dla rozwoju większości mikroorganizmów, które nie zawsze stanowią zagrożenie zdrowotne.
Read MoreIstota produkcji konserw pasteryzowanych
Mar 2, 2020 | Maszyny i technologie
Konserwy definiuje się jako przetwory zamknięte hermetycznie
w opakowaniach i poddane działaniu temperatury w procesie apertyzacji
Moda a może konieczność – wykorzystanie odpadów W przemyśle mięsnym
Lut 3, 2020 | Maszyny i technologie
Wysokie zatrudnienie oraz wzrost dochodów ludności umożliwiały nabywanie wytwarzanych dóbr, a w konsekwencji dodatkowy wzrost produkcji odpadów
Read MorePrzyszłość dietetycznych parówek
Lis 6, 2019 | Maszyny i technologie
Czy jest możliwe, aby połączyć polską kuchnię, obfitą w potrawy mięsne, ze zdrowym odżywianiem?
Read MoreInnowacyjne aspekty pakowania wyrobów mięsnych
Sie 5, 2019 | Maszyny i technologie
Systematyczny wzrost wymagań konsumentów oraz dokonujący się postęp techniczno-technologiczny stały się wyzwaniem do opracowania nowych typów opakowań
Read MoreUbój rytualny – argumenty za i przeciw
Lip 2, 2019 | Maszyny i technologie
W ostatnim czasie przybywa przeciwników stosowania uboju rytualnego. Spora część społeczeństwa uważa, że taka metoda uśmiercania zwierząt jest „niehumanitarna”
Read MoreSzczepionka przeciwko ASF szansą na walkę z wirusem?
Maj 10, 2019 | Maszyny i technologie
ASF jest uważany za jedną z najważniejszych i najbardziej niebezpiecznych chorób wirusowych świń i dzików
Read MoreTechniki obróbki gwarantujące wysoką jakość produktów w przemyśle mięsnym priorytetem na 2019 rok
Mar 4, 2019 | Maszyny i technologie
Dr hab. Joanna Pawłat, Prof. PL Dr inż. Agnieszka Starek Nowy Rok przynosi nowe...
Read More
Informator Masarski
Informator Masarski to portal branży przetwórstwa mięsnego. Aktualne wydarzenia takie jak targi mięsne, informacje branży mięsnej, artykuły popularnonaukowe skierowane do hodowców i przetwórców. Wskazówki i prezentacja innowacyjnych rozwiązań w branży mięsnej. Analizy i prognozy na temat rynku mięsnego.