Przetwórstwo z pomysłem
RASY BYDŁA A JAKOŚĆ MIĘSA
Lut 1, 2021 | Przetwórstwo z pomysłem
Dr inż. Jerzy Wajdzik Różnice między mięsem poszczególnych gatunków zwierząt są spowodowane...
Read MoreINDYK, NIE TYLKO OD ŚWIĘTA
Sty 5, 2021 | Przetwórstwo z pomysłem
Choć nadchodząca Wigilia w wielu domach wciąż jest dniem postnym, to już na bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć soczystych pieczeni, których niesamowity aromat przepełnia cały dom. Do przygotowywania świątecznych potraw najczęściej wybieramy wieprzowinę, jednak w tym roku swoich najbliższych możemy zaskoczyć idealnie przygotowanym mięsem z indyka.
Read MoreMięso i wędliny na świątecznym stole
Sty 5, 2021 | Przetwórstwo z pomysłem
Święta Bożego Narodzenia to czas odpoczynku, spotkań z rodziną i biesiadowania przy suto zastawionym stole. Na te szczególne dni przygotowujemy wyjątkowe dania, którymi możemy sprawić kulinarną przyjemność sobie i współbiesiadnikom. Na żadnym stole, oprócz typowo świątecznych potraw postnych, nie może zabraknąć mięs i wędlin.
Read MoreMięso w polskiej kuchni regionalnej
Gru 4, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
Kuchnia regionalna to istotny element kultury ludowej. Kształtowana była przez wieki, cechuje ją oryginalność, wieloletnie tradycje, dostępność głównie w rejonie, z którego pochodzi.
Read MorePRZYGOTOWANIE ŻYWCA DO UBOJU A JAKOŚĆ MIĘSA
Lis 4, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
Dr inż. Jerzy Wajdzik Postępowanie ze zwierzętami rzeźnymi, począwszy od odbioru...
Read MoreJakość mięs i wyrobów mięsnych po obróbce HPP
Sie 5, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
Dr hab. inż. Agnieszka Starek prof. uczelniDr Agnieszka Sagan Zmieniające się trendy...
Read MoreSzkodliwy dym z grilla i niezdrowy styl życia – prawda czy fałsz?
Lip 3, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
Dr hab. inż. Agnieszka Starek prof. uczelniDr Agnieszka Sagan Grillowanie ma długą...
Read MoreRola kutrowania w kształtowaniu cech jakościowych kiszek wątrobianych
Cze 2, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
Dr inż. Jerzy Wajdzik Kiszki wątrobiane (wątrobianki i pasztety) należą do grupy...
Read MoreSpożywanie mięsa w różnych religiach
Kwi 1, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
W artykule przedstawiono przegląd nakazów i zwyczajów dietetycznych dotyczących spożycia produktów mięsnych obowiązujących obecnie w różnych religiach
Read MoreJak rozpoznać dobrą wołowinę – ocena jakości
Kwi 1, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
Obserwuje się ponowne zwiększenie popytu na wołowinę, która zaczęła być doceniana pod względem żywieniowym i zdrowotnym
Read More
Informator Masarski
Informator Masarski to portal branży przetwórstwa mięsnego. Aktualne wydarzenia takie jak targi mięsne, informacje branży mięsnej, artykuły popularnonaukowe skierowane do hodowców i przetwórców. Wskazówki i prezentacja innowacyjnych rozwiązań w branży mięsnej. Analizy i prognozy na temat rynku mięsnego.