Przetwórstwo z pomysłem
Wędliny podrobowe: smaczne i tanie, ale czy zdrowe...
Posted by Koopress Koopress | Paź 30, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem | 0
Kuchnia molekularna na Święta
Sty 4, 2019 | Przetwórstwo z pomysłem
Współczesną gastronomię cechuje stałe poszukiwanie nieznanych dotąd smaków, odkrywanie nowości czy też dostosowywanie starych przepisów kulinarnych do współczesnych warunków
Czytaj dalejMięso i jego przetwory jako żywność wygodna
Paź 1, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Żywność wygodna należy do szybko rozwijających się i innowacyjnych segmentów rynku spożywczego. Na jej rozwój w sektorze mięsa i jego przetworów mają wpływ zarówno nowe trendy, jak i zmieniający się styl życia konsumentów
Czytaj dalejZwiązki bioaktywne obecne w mięsie
Sie 30, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Najnowsze badania wskazują, ze w mięso zwierząt domowych jest dodatkowo źródłem substancji biologicznie czynnych
Czytaj dalejZastosowanie zimnej plazmy Jako metody dekontaminacji powierzchni mięsa
Maj 2, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Dr inż. Agnieszka Starek Dr hab. Joanna Pawłat, Prof. PL Innowacje mają znaczący wpływ na rozwój...
Czytaj dalejMięsne produkty regionalne i tradycyjne na Wielkanoc
Mar 23, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Okres świąteczny, zwłaszcza Wielkanoc jest najlepszym momentem do popularyzacji mięsa i żywienia człowieka w oparciu o mięso, bo są to tak zwane „mięsne święta”
Czytaj dalejAlergeny w przetworach mięsnych – część II: alergeny pochodzenia roślinnego
Mar 5, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Alergia pokarmowa, czyli niepożądane reakcje po spożyciu pokarmów, u podłoża których leżą mechanizmy immunologiczne, jest jedną z najczęściej występujących współczesnych chorób cywilizacyjnych
Czytaj dalejAlergeny w przetworach mięsnych – część i: alergeny pochodzenia zwierzęcego
Sty 29, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Alergia pokarmowa definiowana jest jako nieprawidłowa immunologiczna odpowiedź organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych
Czytaj dalejJagnięcina – walory prozdrowotne i smakowe
Gru 1, 2017 | Przetwórstwo z pomysłem
Korzystne właściwości mięsa jagnięcego powinny przyczynić się do większego zainteresowania tym gatunkiem mięsa. Ze względu na małą świadomość Polaków na temat jego prozdrowotnych właściwości, warto informować społeczeństwo o jego walorach oraz o możliwościach jego przygotowania
Czytaj dalejW aromatycznym dymie – bezpieczeństwo zdrowie produktów wędzonych
Wrz 6, 2017 | Przetwórstwo z pomysłem
Wędzenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności pochodzenia zwierzęcego.
Czytaj dalejMięso zwierząt egzotycznych na polskim stole
Wrz 1, 2017 | Przetwórstwo z pomysłem
Szukając wyjątkowych doznań kulinarnych i zaskakujących nowości Polacy coraz chętniej sięgają po produkty zagraniczne, uznawane w naszym kraju za egzotyczne
Czytaj dalej
Informator Masarski
Informator Masarski to portal branży przetwórstwa mięsnego. Aktualne wydarzenia takie jak targi mięsne, informacje branży mięsnej, artykuły popularnonaukowe skierowane do hodowców i przetwórców. Wskazówki i prezentacja innowacyjnych rozwiązań w branży mięsnej. Analizy i prognozy na temat rynku mięsnego.