W innowacyjne pomysły wyhodowania mięsa w warunkach laboratoryjnych  w oparciu o komórki pobrane od  zwierząt inwestują już  światowe koncerny mięsne. Ostatnio pojawiły się informacje, że rząd Indii  wesprze  projekt badawczo  – rozwojowy tak zwanego „czystego mięsa”. Dzięki  temu mają powstać dwa instytuty badawcze w Maharashtra i Hyderabad w ramach partnerstwa z finansowanymi przez rząd instytucjami  naukowymi.  Jest to największa w historii inwestycja rządu stanowego w mięso na bazie komórek. Władze Indii  widzą w rozwoju tego segmentu laboratoryjnej żywności ogromny potencjał do zaspokojenia zwiększających się potrzeb żywieniowych na bazie białka dla szybko rosnącej populacji swojego kraju. Znaczna część ludzi w  Indiach to  nadal  wegetarianie, jednak z uwagi na wzrastające dochody gospodarstw domowych mięso zyskuje  na popularności. Poważnym wyzwaniem  byłoby  zwiększanie produkcji mięsa drobiowego w Indiach z uwagi na ograniczenia środowiskowe. Według zaangażowanego w przedsięwzięcie Good Food Institute mięso  laboratoryjne może wkrótce być dostępne po przystępnych cenach w Indiach i nie tylko. W opinii Instytutu partnerstwo publiczno  – prywatne może się okazać korzystniejsze dla osiąganych postępów w badaniach niż  amerykańskie  promocje startupów finansowane z sektora prywatnego. Instytut uważa, że bez silniejszych  funduszy rządowych na badania, Amerykanie mogą wkrótce zostać w tyle za konkurencją w tej dziedzinie.

Źródło: kipdip