Kontynuując projekt „Szlakiem Polskiego Mięsa” Związek Polskie Mięso, zorganizował kolejne, wyjazdowe spotkanie dla dziennikarzy mediów ogólnopolskich, reprezentujących prasę, radio, telewizję oraz media internetowe! Przedstawiciele mediów life stylowych, kulinarnych, poradników, mediów informacyjnych, branżowych oraz blogów kulinarnych wzięli udział w wydarzeniu, które odbyło się w dniach 6-8 grudnia 2021 roku w Pensjonacie Raj w Rajgrodzie. Celem spotkania była promocja polskiego mięsa wołowego.

Pierwszy dzień spotkania rozpoczął się degustacyjną kolacją przygotowaną na bazie polskiej wołowiny. Uroczysta kolacja przygotowana została przez szefa kuchni Marcina Budynka, specjalizującego się w daniach mięsnych, który zaserwował: zakąska zimna: tatar wołowy z majonezem ze szpiku wołowego, anchois, kapary, plastyczne żółtko, zakąska ciepła: pierogi z ogonami wołowymi, podlaski parmezan, palone masło, zupę: consome wołowe z krokietem z konfiturą grzybową a jako danie główne: pieczony antrykot, demi glace, pure truflowe, warzywa w emulsji maślanej. Na deser zaserwowano mus z marakują, białą czekoladą i culis malinowym.
Oryginalny, wykwintny poczęstunek miał przede wszystkim zaprezentować ogromną różnorodność polskiej wołowiny oraz możliwości jej wykorzystania w kulinariach, zarówno w profesjonalnej pracy gastronomicznej, jak również kuchni domowej.
Po zakończeniu części degustacyjnej, odbył się quiz dotyczący polskiego mięsa wołowego z mikołajkowymi nagrodami!
Kolejny dzień „Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ WOŁOWINĘ!” upłynął pod znakiem aktywności. Dzień rozpoczął się wizytą w jednym z najnowocześniejszych zakładów rozbioru mięsa wołowego w Europie. Następnie grupa udała się do gospodarstwa w którym utrzymywana jest hodowla bydła mięsnego rasy Limousine. Po powrocie do hotelu na Gości czekała degustacja mięsa wołowego ale w wydaniu lokalnej kuchni tradycyjnej oraz wykład eksperta Jacka Zarzeckiego na temat wpływu produkcji mięsa wołowego na środowisko. W kolejny punkcie programu w ramach atrakcji, organizatorzy przygotowali zajęcia florystyczne z przygotowania dekoracji świątecznych na bożonarodzeniowe stoły. Zwieńczeniem dnia były warsztaty kulinarne z szefem kuchni Marcinem Budynkiem, który przybliżył uczestnikom kulinarne tajniki przygotowywania mięsa wołowego, a następnie zaserwował kolację degustacyjną.
Akcentem kończącym wyjazd było rozdanie certyfikatów uczestnictwa w warsztatach oraz pamiątkowych upominków, niezbędnych do przygotowywania mięsa w domowej kuchni.
„Szlakiem Polskiego Mięsa – SMAKUJ WOŁOWINĘ!” to unikalne wydarzenie, które pomaga budować pozbawiony mitów wizerunek polskiego mięsa wołowego, przedstawiając merytoryczne informacje w przystępny sposób, a tym samym edukując dziennikarzy nt. walorów smakowych i jakościowych polskiego mięsa wołowego.

SFINANSOWANO Z FUNDUSZU PROMOCJI MIĘSA WOŁOWEGO