Rola kutrowania w kształtowaniu cech jakościowych kiszek wątrobianych
Dr inż. Jerzy Wajdzik Kiszki wątrobiane (wątrobianki i pasztety) należą...
Czytaj więcejcze 2, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
Dr inż. Jerzy Wajdzik Kiszki wątrobiane (wątrobianki i pasztety) należą...
Czytaj więcejmaj 18, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
Znaczącą grupę wędlin surowych stanowią kiełbasy surowe, które są najczęściej produkowane ze świeżego dobrze wychłodzonego surowca mięsno-tłuszczowego.
Czytaj więcejmaj 6, 2020 | Przyprawy i dodatki do mięs
Głównym zadaniem konserwowania żywności jest ochrona przed zepsuciem, skażeniem mikrobakteryjnym, ograniczenie niepożądanych zmian sensorycznych oraz zachowanie wysokiej wartości odżywczej
Czytaj więcejkw. 1, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
W artykule przedstawiono przegląd nakazów i zwyczajów dietetycznych dotyczących spożycia produktów mięsnych obowiązujących obecnie w różnych religiach
Czytaj więcejkw. 1, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
Obserwuje się ponowne zwiększenie popytu na wołowinę, która zaczęła być doceniana pod względem żywieniowym i zdrowotnym
Czytaj więcejmar 2, 2020 | Maszyny i technologie
Konserwy definiuje się jako przetwory zamknięte hermetycznie
w opakowaniach i poddane działaniu temperatury w procesie apertyzacji
mar 2, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
Na jakość mięsa wieprzowego wpływają generalnie czynniki genetyczne i środowiskowe
Czytaj więcejlut 3, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
Niejadalne uboczne surowce rzeźne zaliczane do grupy farmaceutycznych, mimo że nie stanowią znaczącej ilości pozyskiwanych ubocznych surowców rzeźnych, są jednak zawsze cenne
Czytaj więcejlut 3, 2020 | Maszyny i technologie
Wysokie zatrudnienie oraz wzrost dochodów ludności umożliwiały nabywanie wytwarzanych dóbr, a w konsekwencji dodatkowy wzrost produkcji odpadów
Czytaj więcejsty 8, 2020 | Przetwórstwo z pomysłem
W ostatnim okresie, największym trendem jedzeniowym okazują się produkty dyspozycyjne, odpowiednio zapakowane, utrwalone, stanowiące gotowy posiłek lub jeden z jego składników
Czytaj więcejInformator Masarski to portal branży przetwórstwa mięsnego. Aktualne wydarzenia takie jak targi mięsne, informacje branży mięsnej, artykuły popularnonaukowe skierowane do hodowców i przetwórców. Wskazówki i prezentacja innowacyjnych rozwiązań w branży mięsnej. Analizy i prognozy na temat rynku mięsnego.