Ubój rytualny – argumenty za i przeciw
W ostatnim czasie przybywa przeciwników stosowania uboju rytualnego. Spora część społeczeństwa uważa, że taka metoda uśmiercania zwierząt jest „niehumanitarna”
Czytaj więcejlip 2, 2019 | Maszyny i technologie
W ostatnim czasie przybywa przeciwników stosowania uboju rytualnego. Spora część społeczeństwa uważa, że taka metoda uśmiercania zwierząt jest „niehumanitarna”
Czytaj więcejcze 1, 2019 | Przetwórstwo z pomysłem
Pomimo wzrastającej popularności, dieta wegetariańska nadal pozostaje tematem dość kontrowersyjnym. Wiele pytań budzi zarówno jej skład i pełnowartościowość, jak i to, dla kogo powinna ona być przeznaczona
Czytaj więcejcze 1, 2019 | Przyprawy i dodatki do mięs
Modyfikacje genetyczne organizmów są nadal kontrowersyjnym tematem. Coraz częściej dąży się do wyeliminowania GMO z produkcji roślinnej i zwierzęcej
Czytaj więcejmaj 10, 2019 | Maszyny i technologie
ASF jest uważany za jedną z najważniejszych i najbardziej niebezpiecznych chorób wirusowych świń i dzików
Czytaj więcejmaj 10, 2019 | Przyprawy i dodatki do mięs
Mięso zwierząt rzeźnych i drobiu oraz przetwory z nich wyprodukowane są nietrwałe i szybko ulegają rozkładowi gnilnemu
Czytaj więcejkw. 3, 2019 | Przetwórstwo z pomysłem
Do podstawowych wyróżników fizycznych oceny wyrobów mięsnych należy tekstura. Ten zespół cech jest jednym z najbardziej istotnych atrybutów decydujących o jakości
Czytaj więcejkw. 2, 2019 | Przyprawy i dodatki do mięs
Sól kuchenna spełnia wiele istotnych i różnorodnych funkcji w przetwórstwie żywności, a jednocześnie stanowi główne źródło sodu w diecie
Czytaj więcejmar 5, 2019 | Przyprawy i dodatki do mięs
Mięso i przetwory mięsne stanowią jedne z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych
Czytaj więcejmar 4, 2019 | Maszyny i technologie
Dr hab. Joanna Pawłat, Prof. PL Dr inż. Agnieszka Starek Nowy Rok przynosi nowe...
Czytaj więcejlut 4, 2019 | Maszyny i technologie
Swoboda przepływu towarów powoduje dostępność ich szerokiego asortymentu. Jednak aby zapewnić bezpieczeństwo sprzedawanej żywności, konieczne jest opracowanie i wdrożenie jednolitych standardów
Czytaj więcejInformator Masarski to portal branży przetwórstwa mięsnego. Aktualne wydarzenia takie jak targi mięsne, informacje branży mięsnej, artykuły popularnonaukowe skierowane do hodowców i przetwórców. Wskazówki i prezentacja innowacyjnych rozwiązań w branży mięsnej. Analizy i prognozy na temat rynku mięsnego.