Aspekty jakościowe pakowanego mięsa kulinarnego
W przemyśle mięsnym w celu przedłużenia terminu przydatności do spożycia mięsa kulinarnego stosuje się systemy pakowania w atmosferze modyfikowanej
Czytaj więcejsie 1, 2018 | Maszyny i technologie
W przemyśle mięsnym w celu przedłużenia terminu przydatności do spożycia mięsa kulinarnego stosuje się systemy pakowania w atmosferze modyfikowanej
Czytaj więcejlip 2, 2018 | Maszyny i technologie
Główna odpowiedzialność za bezpieczeństwo zdrowotne wyrobów mięsnych spoczywa na ich producentach, którzy powinni z tego względu ściśle przestrzegać zasad higieny w całym cyklu produkcyjnym oraz stosować zasadę dobrej praktyki produkcyjnej wynikającą ze stosowanych systemów zarządzania jakością.
Czytaj więcejmaj 30, 2018 | Przyprawy i dodatki do mięs
Naturalne dodatki do mięs i przetworów mięsnych zapewniają im niepowtarzalny smak, zapach, jak i wygląd ogólny, wpływając na jakość końcową finalnego dania
Czytaj więcejmaj 2, 2018 | Maszyny i technologie
Proces wędzenia należy do fizykochemicznej metody utrwalania wyrobów mięsnych opartej na wykorzystaniu dymu wędzarniczego, który jest wytwarzany w procesie pirolizy, czyli niezupełnego i powolnego spalaniem surowca dymotwórczego
Czytaj więcejmaj 2, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Dr inż. Agnieszka Starek Dr hab. Joanna Pawłat, Prof. PL Innowacje mają znaczący...
Czytaj więcejmar 23, 2018 | Maszyny i technologie
Istotą produkcji wędlin surowych, w tym przede wszystkim kiełbas jest technologiczne sterowanie procesami technologicznymi, mikrobiologicznymi oraz fizycznymi, które zachodzą w surowcu mięso-tłuszczowym
Czytaj więcejmar 23, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Okres świąteczny, zwłaszcza Wielkanoc jest najlepszym momentem do popularyzacji mięsa i żywienia człowieka w oparciu o mięso, bo są to tak zwane „mięsne święta”
Czytaj więcejmar 5, 2018 | Maszyny i technologie
Jakość mięsa to zespół cech decydujących o jego przydatności użytkowej, akceptowalności konsumenckiej i wartości odżywczej.
Czytaj więcejmar 5, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Alergia pokarmowa, czyli niepożądane reakcje po spożyciu pokarmów, u podłoża których leżą mechanizmy immunologiczne, jest jedną z najczęściej występujących współczesnych chorób cywilizacyjnych
Czytaj więcejsty 29, 2018 | Maszyny i technologie
Zachodzące przemiany w czasie stężenia poubojowego i dojrzewania najbardziej istotnie wpływają na jakość sensoryczna mięsa
Czytaj więcejInformator Masarski to portal branży przetwórstwa mięsnego. Aktualne wydarzenia takie jak targi mięsne, informacje branży mięsnej, artykuły popularnonaukowe skierowane do hodowców i przetwórców. Wskazówki i prezentacja innowacyjnych rozwiązań w branży mięsnej. Analizy i prognozy na temat rynku mięsnego.