Alergeny w przetworach mięsnych – część i: alergeny pochodzenia zwierzęcego
Alergia pokarmowa definiowana jest jako nieprawidłowa immunologiczna odpowiedź organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych
Czytaj więcejsty 29, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Alergia pokarmowa definiowana jest jako nieprawidłowa immunologiczna odpowiedź organizmu, powodująca występowanie różnych objawów klinicznych
Czytaj więcejgru 1, 2017 | Przetwórstwo z pomysłem
Korzystne właściwości mięsa jagnięcego powinny przyczynić się do większego zainteresowania tym gatunkiem mięsa. Ze względu na małą świadomość Polaków na temat jego prozdrowotnych właściwości, warto informować społeczeństwo o jego walorach oraz o możliwościach jego przygotowania
Czytaj więcejpaź 12, 2017 | Maszyny i technologie
Peklowanie jest chemicznym zabiegiem utrwalania żywności polegającym na działaniu środków peklujących w postaci azotanów (azotany V ) i azotynów (azotany III )
Czytaj więcejwrz 6, 2017 | Przetwórstwo z pomysłem
Wędzenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności pochodzenia zwierzęcego.
Czytaj więcejwrz 6, 2017 | Przyprawy i dodatki do mięs
Mięso stanowi w diecie człowieka wartościowe i trudne do zastąpienia źródło wielu składników pokarmowych.
Czytaj więcejwrz 6, 2017 | Maszyny i technologie
Konsumenci żywności stawiając coraz większe wymagania wyrobom mięsnym, również oczekują od nich coraz częściej spełniania roli żywności funkcjonalnej.
Czytaj więcejwrz 5, 2017 | Maszyny i technologie
Żywieniowcy dzielą mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten nie jest równoznaczny z ich kolorem.
Czytaj więcejwrz 1, 2017 | Przetwórstwo z pomysłem
Szukając wyjątkowych doznań kulinarnych i zaskakujących nowości Polacy coraz chętniej sięgają po produkty zagraniczne, uznawane w naszym kraju za egzotyczne
Czytaj więcejlip 31, 2017 | Maszyny i technologie
Mięso jest produktem żywnościowym odgrywającym ważną rolę w żywieniu człowieka, głównie ze względu na zawartość w nim łatwostrawnych i cennych składników odżywczych.
Czytaj więcejlip 10, 2017 | Przyprawy i dodatki do mięs
W ostatnich latach kulinarne zwyczaje i gusta konsumentów ulegają znaczącym przemianom.
Czytaj więcejInformator Masarski to portal branży przetwórstwa mięsnego. Aktualne wydarzenia takie jak targi mięsne, informacje branży mięsnej, artykuły popularnonaukowe skierowane do hodowców i przetwórców. Wskazówki i prezentacja innowacyjnych rozwiązań w branży mięsnej. Analizy i prognozy na temat rynku mięsnego.