Soja w przetworach mięsnych – aspekty technologiczne i zdrowotne
Nasiona soi są dobrym źródłem składników pokarmowych, a zarazem produktem stosunkowo tanim oraz łatwo dostępnym
Czytaj więcejlut 4, 2019 | Przyprawy i dodatki do mięs
Nasiona soi są dobrym źródłem składników pokarmowych, a zarazem produktem stosunkowo tanim oraz łatwo dostępnym
Czytaj więcejsty 4, 2019 | Przetwórstwo z pomysłem
Współczesną gastronomię cechuje stałe poszukiwanie nieznanych dotąd smaków, odkrywanie nowości czy też dostosowywanie starych przepisów kulinarnych do współczesnych warunków
Czytaj więcejgru 5, 2018 | Maszyny i technologie
Wątrobianki i pasztety należą do wędlin podrobowych określanych terminem kiszki wątrobowe. Podstawowymi surowcami do ich produkcji jest zawsze wątroba oraz inne jadalne uboczne surowce rzeźne, uzupełniane surowcami mięsnymi i tłuszczowymi
Czytaj więcejgru 5, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Dziczyzna to jadalne mięso zwierząt łownych, dopuszczone do obrotu przez nadzór weterynaryjny. W Polsce do zwierząt łownych zalicza się 32 gatunki, które znajdują się na liście ustalonej przez ministra środowiska
Czytaj więcejpaź 31, 2018 | Przyprawy i dodatki do mięs
Ze względu na negatywny wpływ pierwotnych i wtórnych produktów utleniania składników mięsa powstających podczas poddawania go różnym zabiegom technologicznym, należy dążyć w technologii do ograniczania występowania zjawisk oksydacyjnych
Czytaj więcejpaź 30, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Wędliny podrobowe to popularna grupa wyrobów mięsnych, chętnie kupowana i konsumowana. Cenione są ich wyjątkowe walory smakowe, będące efektem unikalnych receptur
Czytaj więcejpaź 3, 2018 | Przyprawy i dodatki do mięs
Ciągle trwają poszukiwania nowych źródeł dodatków zapobiegających niekorzystnym zmianom właściwości funkcjonalnych i sensorycznych, zachodzących w produktach spożywczych wskutek szkodliwych procesów utleniania tłuszczów
Czytaj więcejpaź 1, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Żywność wygodna należy do szybko rozwijających się i innowacyjnych segmentów rynku spożywczego. Na jej rozwój w sektorze mięsa i jego przetworów mają wpływ zarówno nowe trendy, jak i zmieniający się styl życia konsumentów
Czytaj więcejsie 31, 2018 | Przyprawy i dodatki do mięs
Wołowina należy do gatunku mięsa, które charakteryzuje się dobrymi cechami żywieniowo-kulinarnymi oraz dużą wartością odżywczą
Czytaj więcejsie 30, 2018 | Przetwórstwo z pomysłem
Najnowsze badania wskazują, ze w mięso zwierząt domowych jest dodatkowo źródłem substancji biologicznie czynnych
Czytaj więcejInformator Masarski to portal branży przetwórstwa mięsnego. Aktualne wydarzenia takie jak targi mięsne, informacje branży mięsnej, artykuły popularnonaukowe skierowane do hodowców i przetwórców. Wskazówki i prezentacja innowacyjnych rozwiązań w branży mięsnej. Analizy i prognozy na temat rynku mięsnego.